Een ergonomische werkplek creëren is meer dan alleen een bureaustoel ergonomisch afstellen op het lichaam van de gebruiker. Er komt veel meer bij kijken dan alleen dat. Er wordt in het bedrijfsleven steeds vaker en vaker gepraat over ergonomisch werken. Maar wat is dat eigenlijk en wat komt er allemaal bij kijken? Je leest het in deze blog.

Wat is ergonomisch werken?

Om ergonomisch te werken is het van belang om een je werkplek dusdanig af te stellen zodat je werkt in een gezonde werkhouding. Ook is het inplannen van voldoende mentale en fysieke herstelmomenten tijdens je werkdag essentieel. Zo zul je bij ergonomisch werken tijdens een werkdag van 8 uur minimaal elk uur moeten staan of lopen. Daarnaast moet je werkhouding juist zijn om een verkeerde belasting van je lichaam tijdens het werken te voorkomen.

Ergonomie waarborgd de veiligheid en gezondheid van werknemers. Met als gevolg minder fysieke klachten in de nek, schouder en rug voor werknemers. En minder ziekteverzuim voor werkgevers. Bovendien gaat ergonomisch werken samen met een hogere productiviteit en meer werkplezier.

Het belang van een goede werkplek

Er wordt weleens vergeten hoe ongelooflijk belangrijk een fijne werkplek is. Een werkplek is bepalend voor hoe de werknemer zich voelt en hoe hij/zij presteert. Heeft de werkplek te weinig daglicht? Moet de werknemer te veel uren achter elkaar zitten? Of zijn er geen ergonomische kantoormeubels op kantoor? Allemaal redenen voor een werknemer om zich niet prettig te voelen tijdens het werken. Wat minder werkplezier, een mindere concentratie en fysieke klachten tot gevolg kan hebben.

Bij het inrichten van de werkplekken van je personeel is het essentieel om naar hun wensen en eisen te luisteren. Luisteren naar je medewerkers voorkomt lichamelijke of mentale klachten veroorzaakt door een matige werkplek. Voorkomen is beter dan genezen, dus investeer direct in een ergonomische werkplek voor je medewerkers en kijk naar de mogelijkheden om staand en zittend werk af te wisselen. Een goed voorbeeld is een zit sta bureau. Met een zit sta bureau kan men een zittende en staande werkhouding met elkaar afwisselen. Juist deze afwisseling maakt werken aan een zit sta bureau gezonder. Bovendien ga je veel sneller bewegen als je eenmaal staat. Je loopt sneller even naar het koffieautomaat, je collage of naar het toilet. Staand werken bevordert dus het bewegen tijdens je werkdag.

Wat heb ik nodig voor een ergonomische werkplek?

Hierboven heb je al kunnen lezen over in hoogte verstelbare bureaus, ergonomische bureaustoelen en zit sta bureaus. Maar wat heb ik nu écht nodig voor de perfecte ergonomische werkplek? Naar onze mening bestaat een goede werkplek uit een zit-sta bureau, ergonomische muis (en mat) en een ergonomische bureaustoel.

Houd er wel rekening mee dat een ergonomische werkplek niet betekent dat je zonder klachten lange werkdagen kunt maken. Tijdens je werkdag is beweging essentieel om lichamelijke en geestelijke klachten te verminderen. Het wordt aangeraden om elk half uur of elk uur even te gaan staan en kort te bewegen. Dit bevordert de bloedcirculatie.

Na het lezen van dit artikel direct aan de slag met ergonomisch werken? Zowel als werkgever als medewerker zal je het verschil meteen merken. Veel succes en werkplezier gewenst!